Ontstressen in de natuur 

De natuur is een vluchtheuvel voor de geest. Het is een bron van ontspanning, verwondering en verdieping. Maar het valt niet altijd mee om die op het spoor te komen. In een stressvolle periode loopt een wandeling in de natuur al gauw uit op een partijtje piekeren. In je hoofd ratelt het maar door. Toch biedt juist in zo’n situatie de natuur heel veel mogelijkheden om tot ontspanning te komen. En je kunt je daar in oefenen.

In de training “Ontstressen in de natuur” maak je kennis met allerlei manieren om in de natuur gemakkelijker tot ontspanning te komen. De werkvormen die worden gebruikt, zijn er steeds op gericht om het denken en reflecteren  op dat moment even uit te stellen en ruimte te maken voor het beleven van de natuur. Niet vanuit de theorie,  maar op een speelse en ervaringsgerichte manier. Je maakt je hoofd leeg en na afloop ga je verrijkt en verkwikt weer huiswaarts. Aan het eind van de training heb je enkele manieren gevonden die voor jóu werken om in de natuur tot ontspanning te komen.


Inhoud

De training speelt zich grotendeels buiten af. De werkvormen die we gebruiken, laten zich karakteriseren door de volgende termen: ontspanning, verwondering, aandacht, stilte, uit je hoofd, speels, meditatie, schoonheid,  verdieping, oordeelloosheid, troost.


Voor wie?

De training wordt aangeboden aan organisaties die naar manieren zoeken om stressklachten bij hun medewerkers te verminderen of die hen preventief mogelijkheden willen aanreiken om geestelijk gezond te blijven. En bovendien is de training zelf een heel ontspannen bezigheid, die er zich ook voor leent om met een groep collega’s samen te doen.


Praktische informatie

  • De training wordt in twee varianten aangeboden:
    Een training van één hele dag
    Een training van 3 halve dagen

Het voordeel van de eerste variant is dat op een hele dag vaak wat meer diepgang bereikt wordt. Het voordeel van 3 halve dagen is dat je tussendoor wat kunt oefenen en je jezelf een aantal dingen wat meer eigen zult maken.

  • De locatie wordt in overleg met de opdrachtgever bepaald. Daarbij zal worden gezocht naar een natuurrijk gebied in de buurt.
  • Voor de deelnemers geldt dat je geen geweldige conditie hoeft te hebben om aan deze training mee te kunnen doen. Het kunnen maken van een wandeling van een paar kilometer is voldoende. Verder is het goed te beseffen dat sommige opdrachten zich in stilte afspelen.
  • Het minimum aantal deelnemers is 8, het maximale aantal is 15.